De Academie
Je komt écht Verder met de Praktijkgerichte Opleidingen van de Academie voor Coaching en Counselling
De Academie voor Coaching en Counselling biedt verschillende opleidingen aan met:
We zorgen ervoor dat ieder mens, ieder bedrijf of iedere organisatie de beschikking heeft over een coach of counsellor die kan helpen om de menselijke problemen te voorkomen en/of op te lossen.
Wij hebben kwaliteit hoog in het vaandel staan. Om die reden hebben we verschillende certificeringen en keurmerken. Zo zijn we erkend door de Association for Coaching en zijn we aangesloten bij de International Association For Counselling.
Om te kunnen zeggen ‘ik ben coach” bieden wij je gedurende onze twee-jarige opleiding allerlei coachtechnieken en -vaardigheden aan. Zo ontdek je wie jezelf bent en hoe je andere mensen kunt begeleiden. Daarna kan je met volle overtuiging zeggen “Ik Ben Coach”.
De ervaringsgerichte opleiding Counsellor is een volwaardige laagdrempelige therapeutische opleiding lopende over twee academiejaren. De Counsellor Opleiding heeft als uitgangspunt je te vormen tot een professionele counsellor met een zeer sterk fundament.
Onze opleiding is gebaseerd op:
Carl Rogers was een Amerikaanse psycholoog en psychotherapeut die een leidende figuur was in de humanistische beweging binnen de psychologie. Hij werd geboren in 1902 en stierf in 1987. Rogers staat bekend om zijn bijdragen aan de ontwikkeling van persoonsgerichte therapie, een vorm van psychotherapie die zich richt op de subjectieve ervaring van het individu en de nadruk legt op de persoonlijke verantwoordelijkheid van de cliënt voor hun eigen groei en verandering. Rogers geloofde dat mensen een aangeboren neiging hebben tot zelfactualisatie en dat therapie een veilige en ondersteunende omgeving kan bieden voor individuen om te ontdekken en te groeien. Hij was ook van mening dat de therapeut ernaar moet streven om empathisch, niet-oordelend en congruent te zijn om een therapeutische relatie te creëren die oprecht en authentiek is. De ideeën van Rogers hebben een grote invloed gehad op de psychologie en hebben de manier bepaald waarop veel therapeuten tegenwoordig oefenen.
Indien iemand iets wil veranderen dan zal deze persoon zelf actief moeten zijn en leiding moeten nemen in de eigen groei en ontwikkeling. Een ander kan daar in begeleiden, een ander kan het niet voor je doen. We gebruiken daarvoor Thema Gecentreerde Interactie (TGI). De belangrijkste aspecten daarbij:
1. Wees je eigen Leider
2. Storingen hebben Voorrang.
Wij verwachten van elke student eigen verantwoordelijkheid voor het leren. Wij zijn geen school waarin docenten vertellen wat gedaan moet worden, wij begeleiden je in je ontwikkeling conform de coach-gedachte.
De moeilijkste zaken leer je het best en het snelst zonder dat de leraar ze expliciet moet uitleggen.
Prof. Eric Soetens
We leren het meest van wat we met anderen bespreken, zelf doen en aan anderen uitleggen
psychiater en auteur William Glasser
Impliciet leren is ouder dan welke school ook: zonder dat iemand het ons aanleert, leren we lopen, spreken, ons gedragen in de samenleving. En we leren nog veel meer zonder naar school te gaan.
Toch is de leraar van cruciaal belang, zegt Soetens. Want hij kan impliciet leren stimuleren. Met de moeilijkste leerstof eerst.
Niemand leert zwemmen of autorijden via briefwisseling, dat doe je grotendeels impliciet.
Thema Gecentreerde Interactie, Dr. Ruth Cohn
prof. Eric Soetens van het departement Cognitieve en Fysiologische Psychologie (VUB)
Dr. William Glasser Psychiater en auteur van onder andere: Reality Therapy