Vraag en waardeer kritiek
Beschouw kritiek als een cadeau.
Je gaat beginnen met je eigen nieuwe wereld. Pak je kansen en dat begint bij het accepteren van kritiek. Beschouw kritiek als een cadeau. Ze is gratis, gewoonlijk heel specifiek, en op je behoeften toegespitst. Kritiek ontvangen is een uitstekende kans om te leren.
En toch kan het moeilijk zijn om kritiek te krijgen. Waarom is dat zo? Kijk eens naar de andere kant van de vergelijking. Hoe voel je je als je opbouwende kritiek levert? De meeste mensen vinden het vervelend negatieve kritiek te geven en evenveel mensen vinden het vervelend haar te ontvangen. De aangesproken persoon kan in de verdediging gaan. Daardoor kan je denken: Ach hij luistert toch niet. Waarom zou ik me druk maken? Je maakt een mentale notitie dat je nooit meer openhartig tegen die persoon zult doen. Houd je voor ogen dat als je kritiek krijgt, degene die de kritiek geeft zich ook onbehagelijk voelt. Laat blijken dat je zijn of haar situatie herkent. Als iemand je feedback geeft, zeg je: ‘Dank je wel, ik waardeer dat echt’. Hij of zij weet dan dat je luistert. Als je het er niet mee eens bent, ga dan niet in de verdediging maar zeg: ‘Ik waardeer dat je dit tegen me zegt, en ik beloof je dat ik erover zal nadenken’. Doe dat dan ook. Als je wat afstand van het gesprek kunt nemen, kan je meer waarheid in de opmerkingen zien. In ieder geval rond je het gesprek af met een bedankje en zeg je dat hij/zij je altijd mag aanspreken.
Mensen met zelfvertrouwen staan altijd open voor goed bedoelde kritiek. Dat verstevigt je relaties en helpt je groeien.
Veel feedback geef je onbewust en automatisch. Soms is die feedback zinvol, in andere gevallen kan die niet zinvol zijn. De ‘gemakkelijkste’ vorm van feedback is verbale feedback, vooral commentaar geven en ontvangen. Een mogelijke vorm van feedback is gewoon je mening er uitflappen.
Bijvoorbeeld: als iemand een fout maakt, zeggen dat hij een dommerik is. Deze vorm van feedback is niet nauwkeurig en evenmin behulpzaam voor de ontvanger. Erger nog: dit soort feedback verstoort de relatie. Door bepaalde regels toe te passen bij het geven van verbale feedback, leer je zo zuiver mogelijke feedback te geven en is de kans groot dat de ontvanger er zijn/haar voordeel mee kan doen. Het kan de relatie verdiepen.
Zuivere feedback, op de juiste wijze gegeven en ontvangen, versnelt het leerproces.
Voorbeeld:
niet: “Ja maar, wat Peter zei, was oude koek.”
wel: “Je zegt dat je het gevoel had dat ik Peter niet ernstig nam. Wat had ik volgens jou moeten doen?”
Aantal Cursisten Afgestudeerd
Sinds
Slagingspercentage