Wat is Counselling en wat is Coaching?
Wat zijn de overeenkomsten en verschillen tussen Counselling en Coaching
Wat is coaching en wat is Counselling. Er is geen eenduidige begripsomschrijving die het verschil tussen coaching en counselling duidelijk maakt, omdat er nog al wat overlap is en de scheidslijn dun is en daarbij komt dat het ook nog afhankelijk is van hoe je bepaalde begrippen interpreteert.
Een coach focust samen met de coachee op wie de coachee nu is, wilt zijn en wat hij kan en wil bereiken. Het gaat om het meer benutten van zijn potentieel, dingen vanuit een ander perspectief kunnen bekijken, mogelijkheden zien, doelen bereiken. Vragen van de coach komen voort uit de positieve psychologie en dat betekent dat ze toekomst gericht zijn en de coachee wordt uitgedaagd om te denken in mogelijkheden.
Alle aspecten van zowel het privé leven als werk kunnen naar voren komen. De insteek is oplossingsgericht, activerend en gericht op de toekomst. Je zal kunnen zeggen dat de algemene doelstelling van coaching is het creëren van een zo groot mogelijke bewustzijn van eigen denken en handelen van de coachee en dat de coachee meer begrip ontwikkelt voor eigen situatie en omstandigheden.
Een coach helpt bij het verbeteren van bepaalde situaties in zowel privé- situaties als op het werk. Bijvoorbeeld:
* meer balans,
* persoonlijke ontwikkeling
* beter omgaan met stress
* meer zelfvertrouwen
* meer inzicht in zijn kernwaarden
* zingevingsvragen
* meer inzicht in zijn eigen doelen en wensen
* het verbeteren van zijn motivatie en zelfdiscipline
* competentie ontwikkeling
* zijn passie (her) ontdekken
* leren grenzen te stellen
* keuzestress
* enz.
Een coach werkt met een mix van methodieken. Welke technieken en werkvormen de coach inzet, is grotendeels afhankelijk van de achtergrond van de coach. Het opdoen van nieuwe inzichten en ervaringen staat centraal, waarbij de opgedane kennis direct kan worden toegepast in het dagelijkse leven. Veel voorkomende soorten van coaching zijn loopbaan coaching, stress coaching, management coaching, outplacement coaching, competentie coaching en teamcoaching.
Naast het persoonlijke face-to-face coachgesprek biedt een coach telefonische coaching, e-coaching, chat coaching, coaching via skype, groeps-coaching, team coaching e.d.
Een counsellor is eerder een soort therapeut en helpt bij psychische problemen en gaat dieper in op de emoties van de cliënt.
Als counsellor ga je met je cliënt op zoek naar de onderliggende patronen en onderzoek je waar het probleem in het verleden is ontstaan. Je kijkt vervolgens hoe de onderliggende oorzaken en patronen kunnen worden veranderd of opgelost.
Dit inzicht zal de cliënt helpen verandering(en) door te voeren.
Je werkt dus aan verschillende fasen in het proces. Als counsellor kijk je wat er uit het verleden ontdekt en verwerkt moet worden, om vervolgens met coaching aan de toekomst te kunnen werken.
Zowel de coach als de counsellor zien de coachee/cliënt altijd als een volwassen, volwaardig persoon die alle antwoorden al heeft en die vooral een “sparringpartner”/spiegel nodig heeft om zijn antwoorden te vinden.
Anders dan bij een psycholoog waar er sprake is van een hulpverlener – cliënt verhouding. Dat betekent dat er een soort van afhankelijkheidsrelatie is en dus niet gelijkwaardig. Natuurlijk behandelt de psycholoog zijn cliënt als een volwassene en tegelijkertijd is de cliënt ook iemand die hulp nodig heeft.
Een professionele coach en counsellor weten wanneer een vraagstuk niet geschikt is voor coaching of counselling en verwijzen de coachee/ cliënt altijd door naar een psycholoog of een andere expert. Bijvoorbeeld bij matige tot ernstige psychische problemen zoals verslaving, belemmerende angstklachten of depressie is het advies om door te verwijzen.
Aantal Cursisten Afgestudeerd
Sinds
Slagingspercentage