Rouw- en verliescounselling is een vak apart. Iedereen krijgt in zijn of haar leven te maken met rouw en verlies. In vergelijking met vroeger zoekt men hier steeds vaker hulp voor. De vraag naar verliescounselling neemt hierdoor toe. Daarom is het belangrijk dat je als counsellor over deze expertise beschikt.
Hoe leer je cliënten om te gaan met een intens verdrietige ervaring? Hoe help je hen hun leven weer op de rit te krijgen? Tijdens de verdiepingsmodule Rouw- en verliescounselling krijg je hier concrete handvaten voor. Deze training wordt gedoceerd en begeleid door rouw- en verliescoach Ed van der Vight. Hij geeft een helder en vernieuwend inzicht in verliescounselling. Hierbij maakt hij gebruik van het model voor integrale verliesverwerking.
Dit model loopt als een rode draad door deze opleiding. Integrale verliesverwerking is een methode die zowel de cliënt als begeleider inzicht en concrete handvaten geeft bij rouw en verliesverwerking. Het model combineert inzichten uit de gangbare visies op rouw- en verliesverwerking met de dynamiek van de mens. Je leert via dit model te kijken naar het rouwproces en de persoonlijke voorkeuren van een cliënt en na afloop van de verdiepingsmodule ben je in staat het model in de praktijk toe te passen.
Net als in al onze opleidingen is de inbreng van de studenten een belangrijke leidraad. Praktische oefeningen en opdrachten leveren materiaal op waarmee gewerkt zal worden. De aangeboden werkvormen zullen divers zijn en op de praktijk gericht.
Bijzondere aandacht wordt er geschonken aan de rol/attitude van jou als rouwcounsellor en hoe deze met verlies, rouw, rouwverwerking en rouwbegeleiding kan omgaan.
Wat de verdiepingsmodule met name interessant maakt is dat je je eigen verlies en verdriet leert kennen. Wat is er in je leven gebeurd? Hoe ging je hier zelf mee om? Hoe kun je hierop het model toepassen? Tijdens de huiswerkopdrachten komt dit ook naar voren. Je gaat met elkaar in gesprek in de rollen van cliënt en counsellor. Samen kijk je tijdens die gesprekken hoe het model past in je integrale verliesverwerking. Dit is heel leerzaam voor jou en je medestudenten. Zo leren we van elkaar.
Als rouwcoach of rouwcounselor faciliteer je het verwerkingsproces van de cliënt en bied je daarnaast steun en perspectief. Je helpt bij het uiten van gevoelens, het verlies een plek geven en het verminderen van eenzaamheid. Ook leer jij jouw cliënt omgaan met de aanpassingen aan de veranderende leefsituatie.
Over Ed van der Vight
Wat is zijn achtergrond en waarom heeft hij hiervoor gekozen?
“Alles wat belangrijk was in mijn leven verdween”
“Ik heb in de periode van 2006-2008 een groot verlies meegemaakt. Mijn vrouw en zoontje zijn kort achter elkaar ziek geworden en overleden. Ik was toen 35. Alles wat belangrijk was in mijn leven verdween. Al zoekend en voelend moest ik helemaal opnieuw beginnen. Ik kwam terecht bij het Toon Hermans Huis in Venlo. Een centrum voor mensen die te maken hebben gehad met kanker.”
“Omdat ik merkte dat het contact met mensen in een moeilijke levensfase me veel voldoening gaf, ben ik daar gaan werken als vrijwilliger. Ik kon zo met mijn levenservaring iets voor anderen betekenen. Ik zelf kreeg er energie van; het gaf mijn leven weer zin.
In de loop van de tijd kwam ik erachter dat ik nu terecht was gekomen op het pad dat ten diepste bij mijn leven hoort. Ik wilde graag mijn werk als vrijwilliger een professionele draai geven. Daarom ben ik de opleiding Psychosociale Begeleiding gaan volgen. “Tijdens dit proces ontstond het model voor ‘Integrale Verliesverwerking”
“In het laatste jaar van de opleiding moest ik mijn scriptie schrijven. Docenten raadden me aan mijn scriptieonderwerp dichtbij mezelf te houden. Daarom verdiepte ik me tijdens deze periode verder in rouw- en verliesverwerking. Tijdens de opleiding kreeg ik ook scholing in de Vedische filosofie, ik onderzocht mijn eigen rouwproces en dat van anderen. Hierdoor ontstond het model voor ‘Integrale Verliesverwerking’. Dit model geeft concrete handvaten bij rouw- en verliesverwerking. Het is nu de basis van de bij- & nascholing Integrale Verlies-& Rouwbegeleiding.”
“Ik werk tegenwoordig als rouwcoach in mijn eigen praktijk. Daar begeleid ik mensen met een psychosociale hulpvraag rondom verliesverwerking. Ook ben ik verbonden aan een hospice, geef ik lezingen of workshops en verzorg ik als docent de opleiding rouwbegeleiding. Na alles wat me is overkomen ben ik een nieuw mens geworden omdat ik uiteindelijk in staat was mijn verlies op een positieve manier mee te nemen in mijn verdere leven. Dat is waar het in rouw- en verliesverwerking volgens mij uiteindelijk om gaat.”
Ik ben Rens Mesters en werk met veel plezier al 20 jaar als coach/counsellor voor diverse bedrijven en organisaties. Daarnaast geef trainingen op het terrein van coaching en counselling. Wil je jezelf graag beter leren kennen, je werk- privebalans versterken of je stressbestendigheid vergroten? Of heb je door bijzondere omstandigheden nood aan een luisterend oor om samen vanuit een rustig perspectief weer duidelijk te krijgen waar je staat en hoe je een andere koers kunt gaan lopen.